Προετοιμάστε τον κήπο με τα βότανα σας με αυτές τις 4 εργασίες της άνοιξης – Ακαδημία Βοτάνων

Η άνοιξη είναι μια συναρπαστική περίοδος στον κήπο με βότανα! Τόσα πολλά αγαπημένα βότανα είναι πολυετή και καθώς αρχίζουν να φυτρώνουν και να μεγαλώνουν μετά τον μακρύ χειμωνιάτικο ύπνο, μπορεί να έχουμε οράματα άφθονων σοδειών μπροστά μας. Προετοιμάζοντας τον κήπο με τα βότανα σας για την εποχή με αυτές τις ανοιξιάτικες εργασίες, μπορείτε να κάνετε αυτό το όραμα πραγματικότητα.

Πριν προετοιμάσετε τον κήπο με τα βότανα σας, φροντίστε να προετοιμάσετε τον εαυτό σας. Πολλοί από εμάς κινούμε το σώμα μας πολύ λιγότερο το χειμώνα από ό,τι κατά τους θερμότερους μήνες, και η ανυπομονησία να βγούμε έξω και να πάμε στη δουλειά μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς από κακή χρήση των μυών. Η ήπια σωματική δραστηριότητα, το τέντωμα και η αργή άνεση με τις κινήσεις που χρησιμοποιούμε στον κήπο, όπως σκύψιμο, οκλαδόν και σπρώξιμο είναι εξίσου σημαντικά για την υγεία του σώματός μας με το να πίνουμε τα υπέροχα βότανα που θα μαζέψουμε αργότερα μέσα στην εποχή. Ο κήπος σας επωφελείται από τη φροντίδα του εαυτού σας, οπότε μην παραβλέπετε αυτό το βήμα.

Τέσσερις ανοιξιάτικες εργασίες για να προετοιμάσετε τον κήπο με τα βότανα σας

γυναίκα που γράφει ανοιξιάτικες εργασίες σε ένα ημερολόγιο

Παρατηρήστε και Αξιολογήστε

Είτε ο κήπος σας με βότανα είναι ένα μικρό κρεβάτι είτε πολλά, αν έχετε χάρτες κήπου τώρα είναι η ώρα να τους τραβήξετε έξω και να ελέγξετε τους στόχους σας για την εποχή. σου τελείωσε το μελισσόχορτο (Melissa officinalis) τσάι αυτό το χειμώνα; Υπάρχει χώρος στον οποίο μπορείτε να μεγαλώσετε περισσότερο για την επόμενη χρονιά; Βγείτε στον κήπο, κάντε μια βόλτα και παρατηρήστε. Ποια φυτά φαίνεται να επιστρέφουν καλά; Πού έχετε περισσότερο χώρο για φύτευση ή πρέπει να δώσετε περισσότερο χώρο σε φυτά που μεγάλωσαν με τα χρόνια; Υπάρχουν πολλά που πρέπει να λάβετε και να σχεδιάσετε σε αυτό το σημείο, επομένως η δημιουργία λιστών και η εκ νέου ανάγνωση σημειώσεων από την περασμένη χρονιά μπορεί να είναι χρήσιμη καθώς κοιτάτε μπροστά.

τράνταγμα κήπου

Κόψτε τα φυτά και τα κρεβάτια με τσουγκράνα

Από όλες τις ανοιξιάτικες εργασίες μας, το κούρεμα και η τσουγκράνα μπορεί να απαιτούν την περισσότερη υπομονή. Ωστόσο, αυτές οι εργασίες μπορεί επίσης να είναι αυτές που περιμένουμε περισσότερο. Δεν θέλουμε να ενεργήσουμε σε αυτές τις εργασίες έως ότου η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 50 βαθμούς για μια εβδομάδα και δεν είναι πολύ λασπωμένος στον κήπο. Η αναμονή της τσουγκράνας μέχρι να ζεσταθεί ο καιρός επιτρέπει στα ωφέλιμα έντομα που έχουν ξεχειμωνιάσει σε στελέχη φυτών και σάπια φύλλα, ή στα αυγά ή τις νύμφες τους, να ξαναβγούν ή ακόμα και να εκκολαφθούν. Αυτό βοηθά στη διασφάλιση υγιών πληθυσμών γηγενών μελισσών, πασχαλίτσες, σεληνόσορους και τόσων άλλων εντόμων που υποστηρίζουν την επικονίαση στους κήπους μας με βότανα.

Με θερμότερες θερμοκρασίες, το χώμα σας θα αρχίσει να στεγνώνει, κάτι που θέλουμε γιατί η εργασία σε έναν λασπώδη κήπο μπορεί να οδηγήσει σε συμπύκνωση του εδάφους. Η συμπύκνωση του εδάφους μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των ριζών και την απορρόφηση νερού αργότερα μέσα στην εποχή και να είναι επιζήμια για την επιτυχία του κήπου σας. Τελικά, ο ζεστός καιρός και το ξηρό χώμα θα σας επιτρέψουν να μπείτε στον κήπο και τελικά να λερώσετε τα χέρια σας, κόβοντας τους μίσχους των φυτών του περασμένου έτους και τσουγκράνοντας τυχόν φύλλα και υπολείμματα φυτών από τα κρεβάτια σας.

κομπόστ κρατώντας το χέρι

Προσθέστε κομπόστ

Μόλις τα φυτά σας έχουν κοπεί και τα κρεβάτια γεμίσουν με τσουγκράνα, ήρθε η ώρα να προσθέσετε λίπασμα. Είτε χρησιμοποιείτε κομπόστ από κατάστημα είτε σπιτικό, ο εμπλουτισμός του εδάφους σας με θρεπτικά συστατικά είναι μια πράξη φροντίδας για τον κήπο με τα βότανα σας. Μπορείτε να προσθέσετε ένα «top dressing» σε πολλά πολυετή βότανα. Για να το κάνετε αυτό, προσθέτετε λίπασμα στην επιφάνεια του εδάφους γύρω από τα φυτά και το ανακατεύετε ελαφρά με το πάνω στρώμα του εδάφους χρησιμοποιώντας το χέρι σας ή μια μικρή τσουγκράνα χεριού. Δεν θέλετε να ενοχλήσετε τις ρίζες των φυτών, αλλά απλώς προσθέστε μερικά περισσότερα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος που τα περιβάλλει.

Σε ορισμένα βότανα αρέσει το πιο πλούσιο, πολύ κομποστοποιημένο χώμα. άλλοι είναι χαρούμενοι σε ένα πιο ξηρό και λιγότερο εύφορο μέρος. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μάθετε όταν ερευνάτε τις συνθήκες καλλιέργειας για μεμονωμένα φυτά. Για παράδειγμα, εάν φυτέψετε ashwagandha (Withania somnifera), που αναπτύσσεται μόνο ως ετήσιο στα βορειοανατολικά, θα θέλατε να το φυτέψετε σε ένα κρεβάτι στο οποίο έχετε προσθέσει και ανακατέψει σε μερικές ίντσες κομπόστ. Το Ashwagandha είναι αυτό που αποκαλούμε «βαρύ τροφοδότη»—είναι σούβλα και, όπως άλλα φυτά της οικογένειας των νυχτολούλων (Solanaceae) όπως οι ντομάτες, η ashwagandha θα ωφεληθεί από αυτό το πιο πλούσιο έδαφος.

Από την άλλη πλευρά, αυτά τα φυτά που συνήθως αναφέρονται ως μεσογειακά φυτά όπως η λεβάντα (Lavandula angustifolia) συχνά δεν θέλουν πιο πλούσιο έδαφος, επομένως σε αυτά τα κρεβάτια, χρειάζεται μόνο να προσθέτετε λίπασμα κάθε λίγα χρόνια στην αρχή της σεζόν. Μερικά από αυτά τα μεσογειακά φυτά αναπτύσσουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πτητικά έλαια και αυξημένη φυτική ισχύ όταν καλλιεργούνται σε έδαφος λιγότερο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά. Με τον καιρό θα εξοικειωθείτε περισσότερο με τις ποικίλες ανάγκες των βοτάνων στον κήπο σας.

γυναίκα που κινεί φυτά

Διαχωρίστε τα πολυετή φυτά και μετακινήστε τα φυτά

Καθώς ο κήπος σας με τα βότανα ωριμάζει, ορισμένα βότανα μεγαλώνουν και μπορούν να ωφεληθούν από τη διαίρεση. Η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να το κάνετε αυτό. Για τα περισσότερα από αυτά τα βότανα, μπορείτε να σκάψετε ολόκληρο το φυτό με ένα φτυάρι και στη συνέχεια με ένα κοφτερό φτυάρι να χωρίσετε τις ρίζες στη μέση ή περισσότερο ανάλογα με το μέγεθος του αρχικού φυτού. Για παράδειγμα, γυναικείο μανδύα (Alchemilla vulgaris) είναι εύκολο να χωριστεί και μπορείτε συνήθως να το διαιρέσετε για να αποκτήσετε πολλά μικρότερα φυτά που μπορούν να ξαναφυτευτούν σε νέες περιοχές του κήπου σας ή να τα μοιραστείτε με φίλους που ξεκινούν δικούς τους κήπους με βότανα.

Η μετακίνηση φυτών είναι το άλλο μέρος αυτής της ανοιξιάτικης αποστολής. Συχνά βλέπουμε φυτά που αυτοσπορεύονται εύκολα, όπως ο πυρετός (Tanacetum parthenium), εμφανίζονται σε περιοχές που μπορεί να μην θέλουμε να μεγαλώσουν, σαν μονοπάτι. Αντί απλώς να ξεριζώσετε αυτό το φυτό μωρού πυρετού, μπορείτε να το ξεθάψετε και να το φυτέψετε ξανά σε ένα κρεβάτι κήπου. Γενικά, μπορούμε να μεταφέρουμε φυτά σε νέα σημεία στον κήπο τα δροσερά πρωινά της άνοιξης ή αργά το απόγευμα. Είναι καλύτερο να μην το κάνετε αυτό όταν ο ήλιος είναι ακριβώς πάνω από το κεφάλι σας. Μπορείτε επίσης να το κάνετε αυτό με φυτά που έχετε αξιολογήσει ότι θα τα πήγαιναν καλύτερα σε διαφορετικές περιοχές του κήπου σας λόγω διαφορετικών απαιτήσεων φωτός ή νερού. Αυτοί είναι παράγοντες που μπορεί να έχετε παραβλέψει όταν τα φυτέψατε για πρώτη φορά.

Για να μετακινήσετε ένα φυτό, χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο κήπου όπως ένα hori hori (μερικές φορές ονομάζεται μαχαίρι κήπου) ή μια στενή μυστρί κήπου για να το σκάψετε, παίρνοντας μαζί του όλες τις ρίζες του. Όταν τα φυτά έχουν πρόσφατα μετακινηθεί, χρειάζονται άφθονο νερό, όπως και οι σπόροι που φύτρωσαν πρόσφατα. Έτσι, εάν έχετε ξηρή πηγή, φροντίστε να ελέγχετε καθημερινά τα φυτά που έχουν μεταφερθεί και να ποτίζετε όσο χρειάζεται. Μην ανησυχείτε αν στην αρχή φαίνονται κάπως άγρια. σε μια εβδομάδα θα έχουν αρχίσει να ξαναμπαίνουν στο νέο τους σπίτι και να φαίνονται πολύ καλύτερα.

Κλείνοντας,

Υπάρχουν πολλές ανοιξιάτικες εργασίες για να προετοιμάσετε τον κήπο σας με βότανα για την εποχή και αυτές οι τέσσερις καλύπτουν τα βασικά. Αφιερώνοντας χρόνο για να επιβραδύνετε, να προσέχετε το σώμα σας, τον καιρό και τον κήπο σας, θα προετοιμαστείτε για μια ευχάριστη και άφθονη καλλιεργητική περίοδο.

Για περισσότερα σχετικά με την κηπουρική βοτάνων, δείτε:

Πώς και γιατί να ξεκινήσετε έναν κήπο με βότανα
Τα 7 καλύτερα φυτά για έναν κήπο με βότανα για αρχάριους

Προετοιμάστε τον κήπο με τα βότανα σας με αυτές τις 4 εργασίες της άνοιξης | Ακαδημία βοτάνων | Προετοιμάζοντας τον κήπο με τα βότανα σας για την εποχή με αυτές τις τέσσερις ανοιξιάτικες εργασίες, μπορείτε να κάνετε το όραμά σας για την κηπουρική πραγματικότητα.