Πώς να μεγαλώσετε το δέντρο παπάγιας: Φροντίδα δέντρου παπάγιας

Πώς να μεγαλώσετε το δέντρο παπάγιας

Τα βήματα για το πώς να καλλιεργήσετε το δέντρο παπάγια είναι εύκολα. Ίσως, αυτό που είναι πιο δύσκολο είναι η φροντίδα του φυτού. Οι παπάγια μπορούν να αναπτυχθούν καλά σε υποτροπικά και τροπικά κλίματα που δεν έχουν χιόνι ή καμία θερμοκρασία παγώματος. Υπάρχουν μερικά είδη που μπορούν να αναπτυχθούν έως και 30 πόδια και παράγουν κίτρινα έως πορτοκαλί άνθη. Τα φρούτα διατίθενται σε διάφορα σχήματα. Μπορείτε να βρείτε φρούτα στρογγυλά, οβάλ και σε σχήμα αχλαδιού.

Η καλλιέργεια παπάγιας από σπόρους είναι ο πιο επιτυχημένος και ευκολότερος τρόπος για να ξεκινήσετε. Επιπλέον, η καλλιέργεια από σπόρους είναι επίσης φθηνότερη. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους από φρούτα παπάγιας που αγοράσατε από το κατάστημα. Εδώ είναι λοιπόν τα βήματα για το πώς να καλλιεργήσετε παπάγια από σπόρους.

Προσδιορίστε εάν οι παπάγια μπορούν να αναπτυχθούν στο κλίμα σας

Πώς να καλλιεργήσετε παπάγια

Πίστωση εικόνας: Brownmuse

Οι παπάγια μπορούν να ευδοκιμήσουν στη θέση τους με ζώνη ανθεκτικότητας USDA από 9 έως 11. Αυτό ισοδυναμεί με την ελάχιστη χειμερινή θερμοκρασία από 19 έως 40ºF. Θα μπορούσαν να πεθάνουν εάν εκτεθούν σε παρατεταμένο παγετό. Επιπλέον, το δέντρο προτιμά να αναπτύσσεται σε κλίματα που τείνουν να είναι ζεστά καθ‘ όλη τη διάρκεια του έτους. Επιπλέον, τα δέντρα παπάγιας δεν τα πάνε καλά σε υγρό έδαφος. Έτσι, εάν το κλίμα σας είναι βροχερό, τότε μπορείτε επίσης να τα φυτέψετε σε ένα ανάχωμα εδάφους που στραγγίζει καλά.

Διαβάστε επίσης: 18 χρήσεις της μπανανόφλουδας στον κήπο

Προετοιμάστε το χώμα σας για φύτευση

καλλιέργεια παπάγιας από σπόρους

Πίστωση εικόνας: Αρχηγείο Τομάτας

Τα δέντρα παπάγιας είναι γνωστό ότι πεινούν πολύ. Ως εκ τούτου, φυτέψτε τους σπόρους σας σε ένα πολύ καλό έδαφος. Θα πρέπει να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το μείγμα γλάστρας που είναι ιδανικό για τροπικά φυτά. Ακόμα καλύτερα, δημιουργήστε το δικό σας μείγμα χώματος κήπου αναμεμειγμένο σε περίπου 20 έως 50 τοις εκατό κομπόστ. Εφόσον το έδαφος μπορεί να στραγγίσει καλά, η υφή του δεν θα έχει σημασία.

Ελέγξτε το επίπεδο pH του εδάφους. Θα πρέπει να είναι μεταξύ 4,5 και 8. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα ευρύ φάσμα, επομένως, είναι πιθανό ότι οποιοδήποτε έδαφος που χρησιμοποιείτε για την καλλιέργεια άλλων φυτών μπορεί να λειτουργήσει καλά με το δέντρο παπάγιας.

Χρησιμοποιήστε αποστειρωμένο μείγμα γλάστρας εάν θέλετε να φυτρώσουν πολλοί σπόροι παπάγιας. Διαφορετικά, ετοιμάστε το δικό σας ανακατεύοντας ένα μέρος του μείγματος σε γλάστρα με την ίδια ποσότητα βερμικουλίτη και ψήστε για μία ώρα.

Προετοιμάστε τους σπόρους

Πώς να καλλιεργήσετε παπάγια

Πίστωση εικόνας: Πορτοκάλια δίπλα στο Νείλο στο Λούξορ

Χρησιμοποιήστε σπόρους που ξύσατε από τη μέση ενός φρούτου παπάγιας. Διαφορετικά, μπορείτε να αγοράσετε από τον τοπικό σας παιδικό σταθμό ή κέντρο κήπου. Πριν ξεκινήσετε να φυτεύετε σπόρους παπάγιας, πιέστε τους στο πλάι ενός δοχείου για να σπάσετε τον σάκο που τους περιβάλλει. Όταν το κάνετε αυτό, προσέξτε πολύ να μην σπάσουν οι σπόροι. Στη συνέχεια ξεπλένουμε καλά τους σπόρους και τους βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν σε σκοτεινό μέρος.

Φυτέψτε τους σπόρους

καλλιέργεια παπάγιας από σπόρους

Πίστωση εικόνας: λογική επιβίωση

Φυτέψτε τους σπόρους απευθείας στον κήπο σας για να αποφύγετε τυχόν κινδύνους κατά τη μεταφύτευση. Αλλά αν θέλετε να έχετε περισσότερο έλεγχο στη διάταξη των φυτών, η φύτευση σπόρων παπάγιας σε δοχείο θα ήταν καλύτερη επιλογή.

Έτσι τρυπήστε τους σπόρους στο χώμα σε περίπου 0,5 ίντσες κάτω από την επιφάνεια και περίπου 2 ίντσες μακριά ο ένας από τον άλλο. Φυτέψτε όσα περισσότερα μπορείτε για να αυξήσετε τις πιθανότητες βλάστησης θηλυκών και αρσενικών φυτών. Αφαιρέστε τα πιο αδύναμα φυτά αργότερα. Είναι δύσκολο να πούμε αν το φυτό είναι θηλυκό ή αρσενικό πριν φυτέψουμε τους σπόρους.

Διαβάστε επίσης: Πώς να καλλιεργήσετε δέντρο μάνγκο σε γλάστρα

Ποτίστε το έδαφος μέτρια καλά

καλλιέργεια παπάγιας από σπόρους

Πίστωση εικόνας: Youtube

Ποτίστε καλά το έδαφος μετά τη φύτευση των σπόρων. Ωστόσο, φροντίστε να μην μουλιάσει σε σημείο που το στάσιμο νερό να σχηματιστεί στο έδαφος. Παρακολουθήστε την υγρασία τις επόμενες εβδομάδες. Φροντίστε να ποτίζετε όσο χρειάζεται και να διατηρείτε το χώμα ελαφρώς υγρό ανά πάσα στιγμή αλλά όχι μουσκεμένο.

Προσδιορίστε ποια σπορόφυτα θα κρατήσετε

αναπτυσσόμενο δέντρο παπάγιας

Πίστωση εικόνας: medgardenlife

Στη συνέχεια, αποφασίστε ποιο από τα σπορόφυτα πρέπει να κρατήσετε και να μεγαλώσετε. Μετά από 2 έως 5 εβδομάδες, ορισμένοι σπόροι θα αρχίσουν να βλασταίνουν και να αναδυθούν ως σπορόφυτα. Θα υπάρχουν και δενδρύλλια που θα φαίνονται στίγματα, μαραμένα και ανθυγιεινά. Κόψτε τα φυτά μέχρι να έχετε μόνο ένα σπορόφυτο ανά γλάστρα. Διαφορετικά, μετακινήστε τα σπορόφυτα μέχρι να απέχουν περίπου τρία πόδια το ένα από το άλλο. Διατηρήστε περίπου πέντε φυτά προς το παρόν για να έχετε περισσότερες πιθανότητες να παράγετε θηλυκά και αρσενικά δέντρα.

Το επόμενο βήμα στην καλλιέργεια δέντρων παπάγιας είναι να επιλέξετε τα πιο επιτυχημένα φυτά παπάγιας. Μπορείτε να προχωρήσετε στη μεταφύτευσή τους στην αυλή ή τον κήπο σας, αν χρειαστεί.

Το νερό εγκαθιστά τακτικά φυτά

αναπτυσσόμενο δέντρο παπάγιας

Πίστωση εικόνας: Youtube

Η πιο σημαντική φροντίδα του δέντρου παπάγιας είναι να ποτίζετε τα φυτά τακτικά. Ενώ οι λίμνες νερού μπορεί να βλάψουν τα φυτά, δεν μπορούν να παράγουν μεγάλους καρπούς εάν δεν ποτίζονται τακτικά. Ποτίστε όχι περισσότερο από μία φορά μετά από 3 έως 4 ημέρες, εάν το φυτέψετε σε άργιλο που μπορεί να κρατήσει αρκετά καλά το νερό. Αυξήστε το πότισμα σε μία φορά κάθε δύο ημέρες όταν μεγαλώνετε σε αμμώδες ή βραχώδες έδαφος, ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός. Αφήστε μερικές μέρες ακόμα ανάμεσα στο πότισμα όταν ο καιρός είναι πιο κρύος.

Επιθεωρήστε τα φύλλα παπάγιας

Πώς να καλλιεργήσετε παπάγια

Πίστωση εικόνας: Απαντήσεις φυτών

Η επιθεώρηση των φύλλων είναι επίσης ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας του δέντρου παπάγιας. Τόσο ο φλοιός όσο και τα φύλλα πρέπει να ελέγχονται τακτικά για τυχόν σημάδια εντόμων ή ασθενειών. Κιτρινωπές κηλίδες στο φλοιό ή στα φύλλα μπορεί να υποδηλώνουν ασθένεια. Από την άλλη πλευρά, οι μαύρες κηλίδες στα φύλλα δεν θα επηρεάσουν σε καμία περίπτωση τον καρπό. Ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με μυκητοκτόνο ειδικά εάν γίνει σοβαρό. Επιπλέον, το κατσαρόφυλλο των φύλλων των δέντρων παπάγιας μπορεί να είναι σημάδι συλλογής ζιζανιοκτόνου από ένα κοντινό γκαζόν. Κάποια άλλα προβλήματα, όπως τα έντομα και η πλήρης κατάρρευση του φυτού, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία κηπουρό που είναι ειδικός στην καλλιέργεια παπάγιας.

Συγκομίστε φρούτα στην επιθυμητή ωρίμανση

αναπτυσσόμενο δέντρο παπάγιας

Πίστωση εικόνας: Ebay

Συγκομίστε τα φρούτα ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Τα τάρτα και τα πράσινα φρούτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λαχανικά. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι προτιμούν να συγκομίζουν τα πλήρως ώριμα κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα λόγω της γλυκιάς γεύσης τους. Συγκομίστε τα φρούτα όποτε θέλετε.

Αποθηκεύστε τους σπόρους από τα πιο υγιεινά και νόστιμα φρούτα. Μπορείτε να συνεχίσετε να φυτεύετε περισσότερα δέντρα αν θέλετε. Βάλτε σε άλλη παρτίδα κάθε λίγους μήνες. Υπερωρίες, θα μπορέσετε να αναπαράγετε το τέλειο δέντρο παπάγιας στον κήπο σας.

Διαβάστε επίσης: 21 ιδέες για την καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων σε δοχεία

Πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου

Πώς να καλλιεργήσετε παπάγια

Πίστωση εικόνας: Blogspot

Για να εξασφαλίσετε επιτυχία στην καλλιέργεια των δέντρων παπάγιας, ακολουθούν περισσότερες συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου.

• Ποτίζετε τα δέντρα παπάγιας σας τακτικά. Δεδομένου ότι έχουν μεγάλα μαλακά φύλλα, καταλήγουν να εξατμίζουν περισσότερο νερό ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός. Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι οι ρίζες του δέντρου είναι επίσης ευαίσθητες σε σήψη. Επομένως, φροντίστε να αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα.

• Ταΐστε τα δέντρα παπάγιας σας όσο συχνά τα ποτίζετε, καθώς είναι γνωστό ότι είναι άπληστοι για άζωτο. Λιπάνετε τα σε τακτική βάση χρησιμοποιώντας πλήρες λίπασμα ή ίσως με κοπριά κοτόπουλου. Να είστε γενναιόδωροι με το κομπόστ και να συνεχίζετε να συσσωρεύετε όσα περισσότερα φύλλα μπορείτε για να επιτρέψετε στα φυτά να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο.

• Εκθέστε τα δέντρα παπάγιας σας στο φως του ήλιου, καθώς χρειάζεται επίσης ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο. Μην ανησυχείτε μήπως μαραθούν λίγο τα φύλλα. Τα δέντρα παπάγιας αγαπούν το φως του ήλιου και τη ζέστη. Βάλτε τα να αναπτυχθούν σε περιοχή με μερική σκιά.

Ας ελπίσουμε ότι αυτά τα βήματα για το πώς να καλλιεργήσετε το δέντρο παπάγιας μπορούν να σας καθοδηγήσουν στην επιτυχή καλλιέργεια των δικών σας δέντρων παπάγιας στο σπίτι. Να θυμάστε ότι η φροντίδα των φυτών παπάγιας σας είναι επίσης σημαντική προκειμένου να εγγυηθεί ότι θα σας δώσει τους καλύτερους καρπούς.