Πώς να μεγαλώσετε το φυτό Tamarind : Καλλιέργεια Tamarind

Ένα φυτό tamarind μπορεί να φτάσει τα εκατό πόδια ψηλό και αν φροντιστεί σωστά, θα μπορούσε να ζήσει για περισσότερα από 200 χρόνια! Το δέντρο έρχεται συχνά με έναν κοντό κορμό και με ισχυρά πεσμένα κλαδιά που συνδέονται με αυτό. Τα φύλλα του είναι μαλακά και ευάερα, γεγονός που καθιστά το δέντρο ταμαρίνδου ένα φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό στον αέρα.

Πίστωση εικόνας: Αμαζόνα

Το φυτό ταμαρίνδο ανήκει στο φασόλι οικογένεια και παράγει καρπό σαν λοβό με σπόρους και πολτό μέσα. Ενώ οι πολτούς ταμαρίνδου είναι τυπικά γλυκόξινες στη γεύση, συχνά γίνονται πιο γλυκοί καθώς ωριμάζουν.

Το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί καλύτερα σε εξωτερικούς χώρους. Δείτε πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε δέντρο ταμαρίνδου από σπόρους.

Διαβάστε επίσης: Πώς να καλλιεργήσετε δέντρο μάνγκο σε γλάστρα

Πληροφορίες για Tamarind Tree

Πληροφορίες για Tamarind Tree

Πίστωση εικόνας: Maco Caribbean Living

Το δέντρο ταμαρίνδου είναι ένα είδος δέντρου βραδείας ανάπτυξης. Είναι ικανό να μεγαλώσει σε ύψος 25 μέτρων και με περιφέρεια 7 μέτρα. Εάν φροντιστεί σωστά, το δέντρο θα μπορούσε να ζήσει για πολύ καιρό. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να αυξηθεί σε περισσότερα από 200 χρόνια!

Τα φύλλα του φυτού ταμαρίνδου είναι αειθαλή και μπορούν να φτάσουν τα 15 εκατοστά σε μήκος. Συνήθως κυκλοφορούν σε 10 έως 12 ζεύγη ανά φυλλάδιο. Επιπλέον, τα φύλλα του δέντρου ταμαρίνδου μοιάζουν με τα φύλλα μιας ακακίας.

Ανήκοντας στην οικογένεια των φασολιών, οι καρποί του δέντρου ταμαρίνδου είναι όσπρια. Ο καρπός έχει καφέ χρώμα και είναι ελαφρώς κυρτός, με μήκος 10 έως 15 cm. Σε αντίθεση με άλλα φρούτα, η οξύτητα των καρπών ταμαρίνδου δεν θα μειωθεί κατά την ωρίμανση. Ο πολτός του καρπού tamarind αποτελείται από 70% υδατάνθρακες, με μόνο 3% πρωτεΐνη και 1% λίπος.

Τώρα που έχετε κάποιες πληροφορίες σχετικά με το δέντρο ταμαρίνδου, ήρθε η ώρα να μάθετε πώς να καλλιεργείτε φυτό ταμαρίνδου. Διαβάστε λοιπόν τα επόμενα βήματα.

Αναζητήστε μια κατάλληλη τοποθεσία για να καλλιεργήσετε το φυτό Tamarind

Πώς να καλλιεργήσετε το δέντρο Tamarind από σπόρους

Πίστωση εικόνας: Blogspot

Όταν ψάχνετε για μια κατάλληλη τοποθεσία για να καλλιεργήσετε το ταμαρίνδο σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μια τοποθεσία όπου μπορεί να δέχεται πλήρες ηλιακό φως και όπου μπορεί να προστατεύεται από το κρύο, ειδικά όταν το φυτό είναι ακόμα νέο. Επιλέξτε τη νότια πλευρά μιας πλαγιάς για να την κρατήσετε προστατευμένη. Διαφορετικά, δημιουργήστε τη δική σας προστασία από το κρύο για να προστατεύσετε το φυτό κατά τα πρώτα δύο χρόνια.

Το αλμυρίκι μπορεί να ανεχθεί όλα τα είδη εδάφους, από βραχώδη αμμώδη εδάφη μέχρι βαθιά γόνιμα εδάφη. Για όσο διάστημα στραγγίζονται καλά, το φυτό θα πρέπει να μπορεί να αναπτυχθεί. Επιπλέον, το φυτό μπορεί να αντέξει λίγο ψεκασμό αλατιού. Επομένως, δεν υπάρχει πρόβλημα να φυτέψετε το φυτό κοντά στις ακτές της θάλασσας.

Φυτέψτε τον σπόρο Tamarind την άνοιξη

Φυτό Tamarind

Πίστωση εικόνας: Pixfeeds

Όταν έρθει η άνοιξη, μπορείτε να αρχίσετε να φυτεύετε τους σπόρους ταμαρίνδου. Σκάψτε μια τρύπα περίπου 1/2 ίντσας σε βάθος για να φυτέψετε τους σπόρους. Οι σπόροι που συλλέγονται από λοβούς ταμαρίνδου θα παραμείνουν βιώσιμοι για μήνες. Θα πρέπει να αρχίσουν να βλασταίνουν περίπου μια εβδομάδα μετά τη φύτευσή τους.

Εάν δεν εμφανιστεί κανένα σπορόφυτο μέσα σε δύο εβδομάδες από τη στιγμή που φυτέψατε τους σπόρους ταμαρίνδου, δοκιμάστε ξανά την τύχη σας. Όταν καλλιεργείτε πολλά δέντρα, φυτέψτε τους σπόρους περίπου 35 έως 65 πόδια μακριά ο ένας από τον άλλο, ανάλογα με το πόσο γόνιμο είναι το έδαφος. Συνήθως, εάν τα φυτέψετε σε πολύ γόνιμα εδάφη, μπορεί να μεγαλώσουν πολύ και θα απαιτούσαν άφθονο χώρο για να εξαπλωθούν.

Διαβάστε επίσης: Πώς να μεγαλώσετε το δέντρο Boswellia Sacra

Ποτίστε το νεοφυτεμένο φυτό Tamarind σας

Φυτό Tamarind

Πίστωση εικόνας: Utahstories

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για το πώς να καλλιεργήσετε το δέντρο ταμαρίνδου από σπόρους είναι να εξασφαλίσετε ότι ποτίζετε το νέο φυτό σε τακτική βάση. Εάν είναι δυνατόν, ταΐστε το φυτό σας με νερό κάθε δεύτερη μέρα. Ωστόσο, φροντίστε να μην το παρακάνετε – ίσα ίσα για να υγράνετε το φυτό. Διατηρήστε το φυτό υγρό μέχρι να μεγαλώσει σε μερικές ίντσες.

Μόλις το φυτό σας μεγαλώσει, μπορείτε να το περιορίσετε πότισμα. Όταν το δενδρύλλιο αρχίζει να αναπτύσσεται έντονα, χρειάζεται να το ποτίζετε μόνο μία φορά την εβδομάδα. Και πάλι, μην ποτίζετε υπερβολικά το φυτό, ίσα ίσα για να διατηρούνται υγρές οι ρίζες.

Όταν έρθει το φθινόπωρο, μειώστε σταδιακά το πότισμα και σταματήστε όταν έρθει ο χειμώνας. Όταν τελειώσουν οι δύο πρώτες εποχές, τα αρμυρίκια θα χρειαστούν πότισμα μόνο κατά τη διάρκεια των ξηρών περιόδων, που είναι όταν αρχίζουν να πέφτουν μερικά φύλλα.

Εφαρμόστε λίπασμα αργής αποδέσμευσης στις αρχές της άνοιξης

Φυτό Tamarind

Πίστωση εικόνας: RedMart

Στις αρχές της άνοιξης, εφαρμόστε ένα λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης στο φυτό ταμαρίνδου σας. Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε ένα λίπασμα NPK βραδείας αποδέσμευσης 8-3-9. Οι αριθμοί αναφέρονται στην ποσότητα αζώτου, φωσφόρου και καλίου που υπάρχει στο λίπασμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κάποια άλλα σκευάσματα οπωροφόρων δέντρων για την εφαρμογή λιπάσματος.

Λάβετε υπόψη ότι το δέντρο ταμαρίνδου δεν απαιτεί πολλά θρεπτικά συστατικά του εδάφους. Ωστόσο, το λίπασμα θα πρέπει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων φυτών για την εποχή. Ανατρέξτε στη συσκευασία του λιπάσματος για συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με την ποσότητα του σκευάσματος. Το πιο σημαντικό, ποτίστε το φυτό σε βάθος αμέσως μετά την εφαρμογή του λιπάσματος.

Συμβουλές για τη φροντίδα του δέντρου Tamarind που πρέπει να έχετε κατά νου

Φροντίδα Tamarind Tree

Πίστωση εικόνας: Youtube

Χρησιμοποιώντας ψαλίδια κλαδέματος, κλαδέψτε τα αρμυρίκια κατά τα τέλη του χειμώνα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αποστειρώσει τα ψαλίδια σας με οινόπνευμα εντριβής πριν τα χρησιμοποιήσετε για να αποτρέψετε την πιθανή εξάπλωση ασθενειών μεταξύ των φυτών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν κλαδεύετε επίσης πολλά φυτά στον κήπο σας.

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών, αφήστε 3 έως 5 ισχυρά και ομοιόμορφα κλαδιά στο δέντρο. Κόβουμε τα υπόλοιπα κλαδιά μέχρι τον κορμό. Μετά το κλάδεμα, το φυτό ταμαρίνδου σας θα απαιτήσει πολύ λίγη προσοχή. Απλώς αφιερώστε χρόνο για να κόψετε αυτά τα νεκρά και εβδομαδιαία κλαδιά τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ώστε να επιτρέπεται αρκετή ροή αέρα.

Το επίστρωμα είναι απαραίτητο για να διατηρήσετε το φυτό ταμαρίνδου σας υγιές. Κατά την εδαφοκάλυψη, απλώστε ένα στρώμα σάπια φύλλα πάχους περίπου 4 έως 5 ίντσες κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Το επίστρωμα βοηθά στη διατήρηση της προστασίας των ριζών και στην αποτροπή της ανάπτυξης ζιζανίων. Πάνω απ ‚όλα, το σάπιασμα βοηθά να διατηρείται το έδαφος υγρό, παρόμοια με το φυσικό δάσος.

Μέρος των συμβουλών φροντίδας του δέντρου ταμαρίνδου είναι η εκμάθηση πώς να προστατεύετε το δέντρο από παράσιτα και ασθένειες. Όπως τα περισσότερα δέντρα, το ταμαρίνδο σας είναι επίσης ευαίσθητο στα παράσιτα. Μεταξύ των παρασίτων που θα μπορούσαν να επιτεθούν στο φυτό ταμαρίνθ σας είναι οι αφίδες και οι καρποφόροι. Το δέντρο είναι επίσης επιρρεπές σε ασθένειες, όπως η σήψη των ριζών, η κηλίδα των φύλλων και η αιθάλη.

Διαβάστε επίσης: Πώς να μεγαλώσετε το δέντρο παπάγιας

Χρήσεις Tamarind

Φυτό Tamarind

Πίστωση εικόνας: Οφέλη για την υγεία Dr

Τώρα λοιπόν ξέρετε τα βήματα για το πώς να καλλιεργήσετε δέντρο ταμαρίνδου από σπόρους. Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ για τις χρήσεις του; Οι καρποί του φυτού ταμαρίνδου μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους. Στις περισσότερες χώρες της Νότιας Ασίας, ο πολτός ταμαρίνδου χρησιμοποιείται ως ένα από τα συστατικά σε νόστιμες κουζίνες. Επιπλέον, ο πολτός του ταμαρίνδου γίνεται επίσης σε χυμούς, ροφήματα, σάλτσες, μαρμελάδες και σιρόπια.

Εκτός από το ότι χρησιμοποιείται για φαγητό, το ταμαρίνδο χρησιμοποιείται και για ιατρικούς σκοπούς. Ένας μερικώς αποξηραμένος καρπός ταμαρίνδου χρησιμοποιείται συχνά για την παρασκευή διαφόρων φαρμάκων. Μερικοί άνθρωποι παίρνουν επίσης ταμαρίνδο για να θεραπεύσουν τη δυσκοιλιότητα, τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης, τις στομαχικές διαταραχές και τα ηπατικά προβλήματα. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία μικρών ασθενειών όπως ο πυρετός και το κρυολόγημα.

Με τις πολλές χρήσεις του tamarind, η καλλιέργεια ενός φυτού tamarind στην αυλή σας σίγουρα έχει τόσα πολλά οφέλη. Αν και τα περισσότερα φυτά ταμαρίνδου που καλλιεργούνται από σπόρους δεν θα παράγουν καρπούς μόνο μετά από 6 έως 7 χρόνια, η αναμονή αξίζει πραγματικά τον κόπο. Ωστόσο, εάν δεν μπορείτε να περιμένετε τόσο πολύ για να παράγει καρπούς το φυτό ταμαρίνθου σας, σκεφτείτε να καλλιεργήσετε το φυτό από το κόψιμο ή να αγοράσετε ένα νεαρό φυτό ταμαρίνδου από το φυτώριο της περιοχής σας.