Συμβουλές ειδικών για το πώς να καλλιεργήσετε κρεμμύδια στο σπίτι

Καλλιεργήστε κρεμμύδια στο σπίτι

Αν σας αρέσει να μαγειρεύετε, τότε θα πρέπει να καλλιεργείτε κρεμμύδια στο σπίτι. Η έντονη γεύση τους τα κάνει αγαπημένο συστατικό για διάφορες κουζίνες, από σαλάτες, σούπες, κατσαρόλες και πολλά άλλα!

Τα καλά νέα είναι ότι τα κρεμμύδια είναι από τα πιο εύκολα φυτά που καλλιεργούνται στο σπίτι. Και σε αντίθεση με άλλα λαχανικά που πρέπει να καλλιεργήσετε από σπόρους, τα κρεμμύδια μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν από μοσχεύματα ή από βολβό κρεμμυδιού που έχει φυτρώσει. Είναι ένα εξαιρετικό φυτό για να τα βάζετε στις εφεδρικές γωνίες του μπαλκονιού σας ή στις άκρες των κρεβατιών του κήπου σας. Με υπομονή, χρόνο και αφοσίωση, θα πρέπει να μπορείτε να καλλιεργήσετε το δικό σας φυτό κρεμμυδιού στο σπίτι.

Βήματα για την καλλιέργεια κρεμμυδιών στο σπίτι

Για να διασφαλίσετε την επιτυχή ανάπτυξη του φυτού κρεμμυδιού σας, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τα κατάλληλα βήματα που σχετίζονται με την καλλιέργεια αυτού λαχανικό στο σπίτι. Μπορείτε να καλλιεργήσετε κρεμμύδια με πολλούς τρόπους και υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες κρεμμυδιών που μπορείτε να επιλέξετε να καλλιεργήσετε. Αν θέλετε να μάθετε πώς να καλλιεργείτε κρεμμύδια στο σπίτι σε γλάστρες, τότε εδώ είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

1. Ρίξτε ένα καλά στραγγιζόμενο χώμα σε μια γλάστρα

Συμβουλές καλλιέργειας κρεμμυδιού

Πίστωση εικόνας: Τρόφιμα 52

Κατά την προετοιμασία του χώμα για κρεμμύδια, επιλέξτε την ποικιλία που στραγγίζει καλά. Μπορείτε να αγοράσετε ένα μείγμα εδάφους που στραγγίζει καλά από το φυτώριο της περιοχής σας. Γεμίζουμε την κατσαρόλα μέχρι τη μέση περίπου. Κρατήστε το υπόλοιπο χώμα γιατί το υπόλοιπο θα το γεμίσετε αργότερα αφού φυτέψετε το κρεμμύδι.

Εάν προτιμάτε να καλλιεργείτε κρεμμύδια στον υπαίθριο κήπο σας, βεβαιωθείτε ότι το έδαφος στον κήπο σας στραγγίζει καλά. Για να είστε σίγουροι, δοκιμάστε το έδαφος πριν ξεκινήσετε τη φύτευση. Για δοκιμή, σκάψτε μια τρύπα περίπου 12 ιντσών και γεμίστε την με νερό. Όταν το νερό αρχίσει να στραγγίζει σε 5 – 15 λεπτά, τότε αυτό σημαίνει ότι το έδαφος στραγγίζει καλά. Μπορείτε να προχωρήσετε και να αρχίσετε να φυτεύετε τα κρεμμύδια σας.

2. Φυτέψτε ένα φυτρωμένο κρεμμύδι στο έδαφος

Καλλιεργήστε κρεμμύδια στο σπίτι

Πίστωση εικόνας: Πρακτική Αυτοδυναμία

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κρεμμυδιών για καλλιέργεια στο σπίτι και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τα καλλιεργήσετε. Μπορείτε να καλλιεργήσετε κρεμμύδια από κοπή ή να χρησιμοποιήσετε υπολείμματα κρεμμυδιού. Αλλά ο πιο εύκολος τρόπος είναι να φυτέψετε ένα κρεμμύδι που έχει φυτρώσει. Ένα φυτρωμένο κρεμμύδι είναι όταν ένα πράσινο φύλλο θα αρχίσει να βγαίνει από την κορυφή ενός βολβού κρεμμυδιού. Εκτός από το γεγονός ότι ένα φυτρωμένο κρεμμύδι είναι εύκολο να αναπτυχθεί, θα παράγει περισσότερα κρεμμύδια σε μια μόνο καλλιεργητική περίοδο.

Πριν από τη φύτευση, ξεφλουδίστε την χάρτινη εξωτερική φλούδα του βολβού του κρεμμυδιού. Στη συνέχεια, κόψτε με ένα μαχαίρι τις στρώσεις των κρεμμυδιών από τα λάχανα. Κόψτε τις στρώσεις κάθετα και προσέξτε πολύ να μην κόψετε τα λάχανα. Κάντε το ίδιο και για την άλλη πλευρά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας για να ξεφλουδίσετε τις στρώσεις ξεχωριστά αν δεν έχετε μαχαίρι.

Για να φυτέψετε, τοποθετήστε το κρεμμύδι που έχει φυτρώσει στο κέντρο της γλάστρας και γεμίστε το με το υπόλοιπο χώμα. Το χώμα πρέπει να απέχει περίπου 1 με 2 ίντσες από την κορυφή της γλάστρας. Τοποθετήστε το νεοφυτεμένο φυτό κρεμμυδιού σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο, ανάλογα με την προτίμησή σας. Απλώς βεβαιωθείτε ότι θα λάβει άφθονη ποσότητα ηλιακού φωτός.

3. Ποτίστε Αμέσως Μετά τη Φύτευση

Ποτίστε το νέο φυτό αμέσως αφού το φυτέψετε. Έτσι, το κρεμμύδι θα μπορέσει να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον και οι ρίζες θα αρχίσουν να αναπτύσσονται. Φροντίστε να του παρέχετε αρκετό νερό, αλλά όχι πολύ. Το χώμα πρέπει να είναι μόνο υγρό, αλλά όχι μούσκεμα. Διαφορετικά, το φυτό θα πεθάνει.

4. Τοποθετήστε το φυτό κοντά σε ένα παράθυρο

Συμβουλές καλλιέργειας κρεμμυδιού

Πίστωση εικόνας: Τεχνογνωσία Κηπουρικής

Τα κρεμμύδια χρειάζονται πολύ ηλιακό φως. Επομένως, εάν καλλιεργείτε κρεμμύδια στο σπίτι σε εσωτερικούς χώρους, τοποθετήστε τα κοντά σε ένα παράθυρο ή σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού σας όπου υπάρχει άφθονο φως. Βεβαιωθείτε ότι άλλα φυτά δεν θα το σκιάσουν ή δεν θα το εμποδίσουν από τον ήλιο.

Όταν καλλιεργείτε κρεμμύδια σε εξωτερικούς χώρους, επιλέξτε μια τοποθεσία στον κήπο σας με γεμάτος ήλιος. Βεβαιωθείτε ότι τα άλλα φυτά στον κήπο δεν θα μπλοκάρουν τα κρεμμύδια σας.

Πώς να φροντίσετε τα φυτά κρεμμυδιού;

1. Εφαρμόστε αζωτούχο λίπασμα στο έδαφος

Πίστωση εικόνας: Project Genetic Literacy

Κατά τη φύτευση, σκεφτείτε να προσθέσετε λίγο αζωτούχο λίπασμα στο έδαφος. Κατά την προετοιμασία του εδάφους για τα κρεμμύδια, ψεκάστε το λίπασμα απευθείας στο χώμα και ανακατέψτε το με τα χέρια σας. Το λίπασμα θα παρέχει στο έδαφος θρεπτικά συστατικά για να βοηθήσει τα φυτά να αναπτυχθούν ταχύτερα. Μπορείτε να αγοράσετε λίπασμα με βάση το άζωτο από το τοπικό φυτώριο ή ένα κατάστημα κήπου. Ανατρέξτε στην ετικέτα για οδηγίες σχετικά με την ποσότητα λιπάσματος που πρέπει να ψεκάσετε στο έδαφος.

2. Ποτίζετε το φυτό τακτικά

Ποτίστε το φυτό σας κάθε εβδομάδα. Τα κρεμμύδια χρειάζονται άφθονο νερό για να παραμείνουν υγιή και να παράγουν περισσότερα κρεμμύδια. Περίπου μια ίντσα νερό, κάθε εβδομάδα θα πρέπει να είναι αρκετό, ειδικά αν το καλλιεργείτε σε εξωτερικούς χώρους όπου δέχεται βρόχινο νερό. Αν θέλετε να βγάλει πιο γλυκά κρεμμύδια, τότε ποτίστε το περισσότερο.

Ένα φυτό κρεμμυδιού θα εξακολουθεί να φαίνεται υγιές ακόμα κι αν έχει ξεραθεί, επομένως θα πρέπει να του δίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια ξηρασία συνθήκες.

3. Ξεχορταίνετε τον κήπο σας όταν καλλιεργείτε κρεμμύδια σε εξωτερικούς χώρους

Καλλιεργήστε κρεμμύδια στο σπίτι

Πίστωση εικόνας: Τεχνογνωσία Κηπουρικής

Όταν καλλιεργείτε κρεμμύδια σε εξωτερικούς χώρους, μια από τις πιο σημαντικές συμβουλές καλλιέργειας κρεμμυδιών που πρέπει να έχετε κατά νου είναι να τα ξεριζώνετε τακτικά. Τα κρεμμύδια δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα χωροκατακτητικά φυτά. Θα κλέψουν τα θρεπτικά συστατικά και το νερό από τα φυτά κρεμμυδιού σας, επομένως είναι καλύτερο να τα αφαιρέσετε. Επιθεωρείτε τακτικά τον κήπο σας και αφαιρείτε τυχόν ζιζάνια.

Αποφύγετε τη χρήση ζιζανιοκτόνων γιατί αυτά τα ζιζανιοκτόνα δεν θα σκοτώσουν μόνο τα ζιζάνια αλλά και τα φυτά του κήπου, συμπεριλαμβανομένων των κρεμμυδιών.

4. Ελέγξτε για έντομα και παράσιτα

Συμβουλές καλλιέργειας κρεμμυδιού

Πίστωση εικόνας: Phys

Όταν επιθεωρείτε τα φυτά σας, ελέγξτε επίσης για έντομα και παράσιτα. Αν δείτε κάποιο από αυτά, ψεκάστε το με μη τοξικό εντομοαπωθητικό. Τα πιο κοινά παράσιτα που επιτίθενται στα κρεμμύδια είναι οι θρίπες. Αυτά είναι μικροσκοπικά έντομα στο μέγεθος μιας βελόνας ραπτικής. Για να τα αφαιρέσετε, χρησιμοποιήστε ένα σκούρο κομμάτι χαρτί και τρίψτε τις κορυφές του κρεμμυδιού πάνω του. Εάν δείτε θρίπες στο χαρτί, εφαρμόστε εντομοκτόνο σαπούνι για να τους σκοτώσετε.

5. Προστατέψτε τα φυτά από σκουλήκια

Ενα από τα πολλά κοινά παράσιτα στα κρεμμύδια είναι σκουλήκια. Αυτές είναι λευκές και χωρίς πόδια προνύμφες που έχουν μήκος περίπου 1/3 ίντσας. Τρέφονται με τους μίσχους και μετακινούνται από το ένα φυτό στο άλλο. Επομένως, όταν καλλιεργείτε φυτά κρεμμυδιού στον κήπο, είναι καλύτερο να τα σκορπίζετε για να μειώσετε τις πιθανότητες εκτεταμένης ζημιάς.

Μπορείτε επίσης να σφραγίσετε τις καλλιέργειες του κήπου σας με διχτυωτό δίχτυ. Τα σκουλήκια κρεμμυδιού τείνουν να γεννούν αυγά στη βάση του φυτού, έτσι ώστε το δίχτυ να μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή αυτού. Ένας άλλος τρόπος για να προστατέψετε τα φυτά κρεμμυδιού σας από σκουλήκια είναι να κρατήσετε το σάπια φύλλα μακριά. Αυτά τα έντομα έλκονται εύκολα από οργανική ύλη σε αποσύνθεση.

Συχνές ερωτήσεις για τα φυτά κρεμμυδιών

Ε1: Τι να ταΐζετε τα κρεμμύδια που καλλιεργούνται;

Α’1: Τα φυτά κρεμμυδιού είναι βαριές τροφοδότες, επομένως χρειάζονται συνεχή τροφή για να παράγουν βολβούς κρεμμυδιού. Εκτός από την ανάμειξη αζωτούχων λιπασμάτων στο έδαφος κατά τη φύτευση, σκεφτείτε να προσθέσετε λίπασμα ή κοπριά στο έδαφος.

Ε2: Πώς μπορώ να ξέρω πότε να μαζέψω κρεμμύδια;

Καλλιεργήστε κρεμμύδια στο σπίτι

Πίστωση εικόνας: Κόσμος του Κηπουρού

Α2: Στην ιδανική περίπτωση, τα φυτά κρεμμυδιού καλλιεργούνται στις αρχές της άνοιξης. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι έτοιμα για συγκομιδή το φθινόπωρο, μόλις οι κορυφές τους αρχίσουν να σβήνουν. Υπάρχουν όμως κάποιες ποικιλίες κρεμμυδιών που φυτεύονται καλύτερα το φθινόπωρο. Μάθετε την ποικιλία των κρεμμυδιών που σκοπεύετε να καλλιεργήσετε, ώστε να γνωρίζετε την ιδανική εποχή για τη συγκομιδή.

Μόλις το φυτό αρχίσει να μεγαλώνει λουλούδια, τότε αυτό είναι ήδη ένα σημάδι ότι τα κρεμμύδια σας είναι έτοιμα για συγκομιδή. Για τη συγκομιδή, χαλαρώστε το χώμα και στη συνέχεια τραβήξτε το φυτό απαλά.

Ε3: Πόσα κρεμμύδια μεγαλώνουν από έναν βολβό;

A3: Μόνο ένα κρεμμύδι μπορεί να αναπτυχθεί από έναν μόνο βολβό. Ο βολβός που έχετε φυτέψει θα εξελιχθεί μόνο σε πολύ μεγαλύτερο βολβό κρεμμυδιού. Βασικά θα πάρετε μόνο ένα κρεμμύδι από το φυτό κρεμμυδιού που έχετε φυτέψει. Επομένως, εάν θέλετε να μαζέψετε 10 βολβούς κρεμμυδιού, τότε πρέπει να καλλιεργήσετε και 10 φυτά κρεμμυδιού.

Ε4: Ποιο είναι το καλύτερο λίπασμα για την καλλιέργεια κρεμμυδιών;

Καλλιεργήστε κρεμμύδια στο σπίτι

Πίστωση εικόνας: Εργαλεία Hoss

A4: Ένα λίπασμα με βάση το άζωτο, είτε θειικό αμμώνιο είτε νιτρικό αμμώνιο, θα ήταν το καλύτερο λίπασμα για να ταΐσετε τα φυτά κρεμμυδιού σας. Θα πρέπει να εφαρμόζεται με ρυθμό 1 φλιτζάνι για κάθε 20 πόδια σειράς. Η πρώτη εφαρμογή πρέπει να γίνεται εντός 3 εβδομάδων από τη φύτευση του κρεμμυδιού και στη συνέχεια κάθε 2 – 3 εβδομάδες.

Ε5: Είναι το αλάτι Epsom καλό για τα κρεμμύδια;

A5: καθαρτικό αλάτι είναι καλό για τα φυτά για διάφορους λόγους. Παρέχει μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στη δημιουργία ισχυρών κυτταρικών τοιχωμάτων στα φυτά. Επιπλέον, το μαγνήσιο βοηθά το φυτό να χρησιμοποιεί άζωτο, φώσφορο και θείο. Το θείο είναι μια σημαντική ένωση που παρέχει στα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των κρεμμυδιών, τη χαρακτηριστική του γεύση. Αν και το μεγαλύτερο μέρος του χώματος του κήπου έχει αρκετό θείο, η έλλειψη μαγνησίου είναι ένα κοινό πρόβλημα και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη των φυτών κρεμμυδιού σας.

Τελικές σκέψεις

Οποιοσδήποτε θα πρέπει να μπορεί να καλλιεργεί κρεμμύδια στο σπίτι χωρίς προβλήματα. Αυτά τα φυτά είναι εύκολο να αναπτυχθούν είτε επιλέξετε να τα φυτέψετε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο. Δεν θα απαιτήσουν πολύ από τον χρόνο σας και δεν θα σας προβληματίσουν, σε αντίθεση με άλλα φυτά λαχανικών. Στην πραγματικότητα, εάν δεν έχετε εμπειρία στην κηπουρική, η καλλιέργεια κρεμμυδιών στο σπίτι σας θα ήταν μια καλή αρχή.