Συνταγές ψύξης για τη διαχείριση της Pitta Dosha – Herbal Academy

«Η λαμπρότητα ενός μαινόμενου δράκου της φωτιάς στην πόλη των αστραφτερών πολύτιμων λίθων – τέτοια είναι η φύση του πίτα» (Tiwari, 1995, σελ. 48). Αγιουρβέδα διδάσκει ότι το καλοκαίρι κυβερνάται από pitta doshaκαι πίτα αποτελείται από φωτιά και νερό. Οι θερμοκρασίες είναι σε άνοδο, όπως και η ανάγκη και η επιθυμία να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Αν ψάχνετε για συνταγές ψύξης και συμβουλές για τη διαχείριση pitta dosha το καλοκαίρι είσαι στο σωστό μέρος! Αυτή η ανάρτηση θα περιγράψει ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά του pitta doshaκαθώς και μερικές νόστιμες, εύκολες συνταγές που θα σας βοηθήσουν να δροσιστείτε τους ζεστούς μήνες.

καύση ραβδί που αντιπροσωπεύει pitta dosha

Γνωρίστε τον Δράκο της Φωτιάς

Η Αγιουρβεδική ασκούμενη, δάσκαλος και συγγραφέας Maya Tiwari (1995) παρομοιάζει ποιητικά pitta dosha σε έναν δράκο της φωτιάς. Αυτό είναι επειδή pitta dosha είναι φλογερός, άγριος και παθιασμένος. Αν και πίτα αποτελείται από φωτιά και νερό, η φωτιά κυριαρχεί με πίτα τύπους. Για όσους έχουν δυνατό πίτα η σύσταση, η φωτιά και η θερμότητα εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους. Πίττα Οι τύποι τείνουν να είναι ζεστοί σωματικά, έχουν καλή κυκλοφορία και μπορεί να παρουσιάζουν φλογερά συναισθήματα, όπως θυμό, κρίση και ανυπομονησία. Από την άλλη πλευρά, αυτοί οι παθιασμένοι, καθοδηγούμενοι τύποι μπορούν επίσης να είναι σπουδαίοι ηγέτες και δάσκαλοι, και συχνά είναι εξαιρετικά οργανωμένοι και αυτοκινούμενοι. Εδώ είναι μια σειρά από κοινά χαρακτηριστικά του pitta dosha. Κάποιος με α πίτα Το σύνταγμα μπορεί να μην παρουσιάζει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά πιθανότατα θα σχετίζεται με έναν αριθμό από αυτά.

 • Ισχυρή όρεξη και μπορεί να λαχταράτε πικάντικα, όξινα φαγητά
 • Ερεθίζεται από τη ζέστη, προτιμά τις ψυχρές θερμοκρασίες
 • Μεσαία, αθλητική κατασκευή
 • Κοιμάται ήσυχα και ξυπνάει εύκολα το πρωί
 • Ανταγωνιστικός
 • Οργάνωσε
 • Μπορεί να είναι επιρρεπής σε χαλαρά κόπρανα, καυστική δυσπεψία
 • Μπορεί να είναι επιρρεπής σε εξανθήματα, ερυθρότητα και ερεθισμό του δέρματος

Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να προσδιορίσετε εάν κάποιος έχει α πίτα σύνταγμα, αλλά η παραπάνω λίστα δίνει κάποια ιδέα. Εάν υποψιάζεστε ότι είστε α πίτα τύπου, θα θελήσετε να λάβετε μέτρα για να παραμείνετε ψύχραιμοι—σωματικά και ψυχικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Όπως προανέφερα, καλοκαίρι είναι πίτα εποχή. Αυτό σημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά του pitta dosha— η ζέστη, η ένταση, η κινητικότητα και η ευκρίνεια — βγαίνουν έντονα κατά τους θερμότερους μήνες. Οπότε ακόμα κι αν είσαι cool-σαν-αγγούρι kapha τύπου ή ένα ελαφρύ και ευάερο vata τύποςτο καλοκαίρι είναι γενικά μια καλή περίοδος για διατήρηση pitta dosha σε έλεγχο.

κόκκινο βατόμουρο που φυτρώνει έξω

Chill Out WΣυνταγές ψύξης—Διαχείριση Πίττα Ντόσα

Διαχείριση pitta dosha σημαίνει εξισορρόπηση σώματος και πνεύματος. Σε μελλοντική ανάρτηση, θα καλύψω τη διάθεση και την ψυχική υποστήριξη για pitta dosha. Σε αυτήν την ανάρτηση, ρίχνω φως σε μερικούς τρόπους για να δροσιστείτε πίτα κάτω σωματικά, ένα από τα οποία είναι με συνταγές ψύξης.

Καλύτερες γεύσεις για διατήρηση δροσιάς—γλυκές, πικρές και στυπτικές

Η Αγιουρβέδα έχει έναν όμορφο, ίσως ποιητικό τρόπο να περιγράφει ποιες τροφές πρέπει να δώσετε έμφαση στις συνταγές δροσιάς και ποιες να αποφύγετε. Το μοντέλο βασίζεται σε μια ποιοτική ή ενεργειακή κατανόηση των τροφίμων και εξατομικεύεται ανά dosha. Γεύσηή η γεύση, είναι μια βασική πτυχή για την κατανόηση του πώς η Αγιουρβέδα ταξινομεί τα τρόφιμα.

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, υπάρχουν έξι γεύσεις (γεύση):

 • Γλυκός
 • Αλμυρός
 • Θυμώνω
 • Πικρός
 • Πικάντικος
 • Στυπτικός

Κάθε γεύση αυξάνει ορισμένα dosha και μειώνει άλλα. Για παράδειγμα, τα τρόφιμα και τα βότανα που ταξινομούνται ως γλυκά γενικά ισορροπούν/ηρεμούν πίτα και vata doshas ενώ αυξάνεται kapha dosha. Όλοι επωφελούμαστε από τη συμπερίληψη και των έξι γεύσεων στην καθημερινή μας διατροφή. Ωστόσο, kapha οι τύποι απαιτούν λιγότερο γλυκιά γεύση και vata και πίτα οι τύποι επωφελούνται περισσότερο από αυτό. Επιπλέον, οι γλυκές, πικρές και στυφές γεύσεις είναι συνήθως δροσερές. (Η Αγιουρβέδα το περιγράφει αυτό σαν να έχει μια ψυχραιμία virya—δροσερή ενέργεια.) Αντίθετα, οι αλμυρές, ξινές και πικάντικες γεύσεις γενικά θερμαίνονται ή ζεσταίνονται. (Λέω γενικά γιατί υπάρχουν και εξαιρέσεις.)

Υπάρχει πολύ έδαφος να καλύψετε όταν αρχίσετε να μαθαίνετε για τις έξι γεύσεις και τις επιπτώσεις τους στα dosha. Ωστόσο, για να το κρατήσουμε απλό, ας εστιάσουμε στο τι είναι καλύτερο pitta dosha. Από πίτα είναι ζεστό από τη φύση του, οι δροσερές γεύσεις —γλυκές, πικρές και στυφές— εξισορροπούν pitta dosha. Αυτό σημαίνει πίτα οι τύποι τα πάνε καλά όταν δίνουν έμφαση σε φαγητά με αυτές τις γεύσεις. Επίσης, το καλοκαίρι είναι μια καλή περίοδος για όλους μας να επικεντρωθούμε σε τροφές με δροσιστική ενέργεια. Εάν σκέφτεστε, „γλυκό, πικρό και στυπτικό… εγγραφείτε!“ Ας ρίξουμε μια ματιά σε πολλά φαγητά και μερικές δροσιστικές συνταγές, που ενσωματώνουν αυτές τις γεύσεις φιλικές προς το καλοκαίρι (Lad & Lad, 2009).

 • Γλυκός: καρύδα, αγγούρι, χουρμάδες, ώριμο μήλο, ώριμη μπανάνα, σύκα, σμέουρα, παντζάρια, ρύζι, ρόδι, βρώμη, ηλιόσποροι, τόφου
 • Πικρός: πικρό πεπόνι, χόρτα πικραλίδας, λάχανο, κύμινο, φύλλα neem
 • Στυπτικός: φασόλια aduki, λωτός, ρόδι, πράσινο μάνγκο, λάχανο, ωμά καρότα, σμέουρα, ηλιόσποροι, τόφου

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ορισμένα τρόφιμα – όπως το ρόδι, τα σμέουρα, το τόφου και οι ηλιόσποροι – βρίσκονται σε περισσότερες από μία λίστες. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλά φαγητά χαρακτηρίζονται από περισσότερες από μία γεύσεις. Επομένως, είναι σημαντικό να προσέχετε τη γεύση (γεύση), καθώς και αν το φαγητό ταξινομείται ως ψύξη ή θέρμανση. Πολλά από αυτά είναι διαισθητικά και είναι πάντα σοφό να αφήνετε το έντερό σας να είναι ο οδηγός σας, αλλά αναφερόμενοι σε ένα αγιουρβεδικό βιβλίο μαγειρικής ή βιβλίο αναφοράς όπως το Usha and Vasant Lad’s Αγιουρβεδική μαγειρική για αυτοθεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμο εάν θα ζούσατε για να κάνετε μια βαθύτερη κατάδυση.

Εάν είστε νέος στην Αγιουρβέδα, το να μάθετε για αυτό θεωρητικά μπορεί να κάνει το κεφάλι σας να στριμώξει λίγο, οπότε ας κάνουμε πράξη τη θεωρία και ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές απλές, νόστιμες, δροσιστικές συνταγές για το καλοκαίρι. Και οι δύο αυτές συνταγές περιλαμβάνουν αγγούρι, το οποίο θεωρείται δροσερό και γλυκό. Επίσης, το αβοκάντο (που βρίσκεται στη δεύτερη συνταγή) είναι στυπτικό και δροσιστικό (Lad & Lad, 2009).

συνταγή για αγγούρι και γιαούρτι

Αγγούρι Μέντα Raita

Προσαρμογή από το βιβλίο μαγειρικής της Kate O’Donnell The Everyday Ayurveda Cookbook.

Η Raita (προφέρεται rahy-tuh) είναι ένα καρύκευμα ή συνοδευτικό που βρίσκεται συνήθως στην ινδική κουζίνα. Είναι υπέροχο για την εξισορρόπηση της ζέστης ενός πικάντικου γεύματος και μπορείτε να το απολαύσετε με πολλούς τρόπους. Με αγγούρι και μέντα, αυτό το απλό συνοδευτικό είναι η τέλεια προσθήκη σε κάθε καλοκαιρινό γεύμα ή σνακ. Αυτή η συνταγή δροσιάς είναι τόσο απλή στην προετοιμασία, που θα αναρωτιέστε γιατί δεν φτιάχνετε συνεχώς raita!

Συστατικά

1 αγγούρι μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένο
1 φλιτζάνι πλήρες ή ελληνικό γιαούρτι (το γαλακτοκομικό ή η αγαπημένη σας εναλλακτική με βάση τα φυτά λειτουργεί καλά)
5-10 φύλλα φρέσκιας μέντας
¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι (μαύρο πιπέρι)
¼ κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη (Coriandrum sativum L.)
μια δόση αλάτι

Κατευθύνσεις

 • Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε το αγγούρι σε κύκλους ¼-½ ίντσας. Μπορείτε να αφήσετε λίγο δέρμα για το χρώμα και την υφή.
 • Βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάτε για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να έχετε ένα χοντροκομμένο μείγμα. Εξαρτάται από εσάς εάν θέλετε ένα πιο ομοιόμορφο μείγμα ή προτιμάτε να το διατηρήσετε χοντρό.
 • Αδειάζουμε σε ένα μπολ και γαρνίρουμε με λίγα ακόμη φύλλα μέντας. Διατηρείται στο ψυγείο.

Χρησιμοποιώ: Φάτε αυτή τη δροσιστική raita αγγουριού-μέντας μαζί με πιάτα με κάρυ ή πάνω από ψητά λαχανικά. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε ως ντιπ, άλειμμα ή ντρέσινγκ σαλάτας.

αγγούρι και μαϊντανός

Σαλάτα αγγουριού-αβοκάντο με μέντα και μαϊντανό

Εμπνευσμένο από τη σαλάτα με αβοκάντο και αγγούρι της Kate O’Donnell

Μια άλλη απλή συνταγή χωρίς μαγειρική, αυτή η δροσερή σαλάτα είναι εύκολη στην προετοιμασία. Είναι αρκετά ελαφρύ για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, και όμως το αβοκάντο προσθέτει μόνο λίγη ουσία. Το αγγούρι και το αβοκάντο συν τα φρέσκα βότανα το καθιστούν το τέλειο μικρό γεύμα ή συνοδευτικό για να κρατάτε υπό έλεγχο την πίτα ντόσα.

Συστατικά

1 μέτριο αγγούρι
1 μέτριο αβοκάντο
8-12 φύλλα φρέσκιας μέντας
1 κουταλιά της σούπας φύλλα φρέσκου μαϊντανού, ψιλοκομμένα
χυμό από ¼ – ½ λεμόνι
μια πρέζα αλάτι
ελαιόλαδο για γεύση

Κατευθύνσεις

 • Καθαρίζουμε και κόβουμε το αγγούρι σε μπουκιές. Και πάλι, μπορείτε να αφήσετε μερικές πολύ λεπτές λωρίδες δέρματος για χρώμα και υφή.
 • Κόψτε τη μέση, αφαιρέστε το κουκούτσι και κόψτε το αβοκάντο σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς.
 • Ψιλοκόβουμε τα φύλλα μέντας και μαϊντανού.
 • Ανακατεύουμε το αγγούρι, το αβοκάντο, τον δυόσμο και τον μαϊντανό. Προσθέστε λίγο αλάτι, το φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και λίγο ελιά για να προσθέσετε υγρασία και γεύση.

Χρήση: Αυτή η ελαφριά, χορταστική, δροσερή σαλάτα αποτελεί ένα υπέροχο ορεκτικό, σνακ ή συνοδευτικό. Διατηρείται στο ψυγείο.

Κλείνοντας,

Οι θερμότεροι μήνες είναι μια υπέροχη εποχή για να πειραματιστείτε με εύκολες συνταγές ψύξης. Το αγγούρι, το αβοκάντο, τα φρέσκα βότανα και άλλα εποχιακά φρούτα και λαχανικά αποτελούν την τέλεια βάση για σαλάτες, ντρέσινγκ, δροσερές σούπες και άλλα πιάτα φιλικά προς το καλοκαίρι. Αν και αυτή είναι απλώς μια πρόχειρη εισαγωγή, ελπίζω επίσης ότι έχετε αποκτήσει λίγη γνώση για pitta dosha και πώς να παραμείνετε ισορροπημένοι το καλοκαίρι.

Συνταγές δροσισμού για τη διαχείριση της Pitta‌ Dosha | Herbal Academy | Αν αναζητάτε συνταγές δροσιάς και συμβουλές για τη διαχείριση της pitta dosha, ακολουθούν μερικές νόστιμες συνταγές που θα σας βοηθήσουν τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Lad, U., & Lad, V. (2009). Αγιουρβεδική μαγειρική για αυτοθεραπεία. Albuquerque, NM: The Ayurvedic Press.

O’Donnell, K. (2015). Το καθημερινό βιβλίο μαγειρικής της Αγιουρβέδα. Boulder, CO: Shambhala.

Tiwari, Μ. (1995). Μια ζωή ισορροπίας: Ο πλήρης οδηγός για αγιουρβεδική διατροφή και σωματότυπους με συνταγές. Rochester, VT: Healing Arts Press.