Φυτέψτε συμμάχους για να προετοιμάσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα για το χειμώνα – Ακαδημία Βοτάνων

Ο χειμώνας προκαλεί νοσταλγικές σκέψεις για αειθαλή δέντρα και ζεστές, ζεστές φωτιές, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει αυξημένο άγχος και άγχος, με ανησυχίες για την εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης που πλησιάζει σε συνδυασμό με την πλοήγηση μιας πανδημίας. Ευτυχώς, τα φυτά είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, να καταπραΰνουν το νευρικό σύστημα και να προάγουν την ισορροπία στο φυσικό και συναισθηματικό σώμα. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε για διάφορους συμμάχους φυτών που θα σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα για τις πιο κρύες και σκοτεινές μέρες που έρχονται.

Τι είναι ένας σύμμαχος φυτών;

Αρχικά, μπορεί να σκέφτεστε, ποιος στο καλό είναι σύμμαχος των φυτών και πώς μπορώ να το βρω; Είναι δύσκολο να εντοπίσουμε ακριβώς από πού προήλθε ο όρος, αλλά οι βοτανολόγοι συχνά αναφέρονται στα βότανα ως σύμμαχοι των φυτών, κάτι που με απλά λόγια μεταφράζεται σε ένα βότανο που υποστηρίζει το ανθρώπινο σώμα.

Ο όρος σύμμαχος των φυτών επεκτείνει την οπτική μας για τα φυτά από το να είναι ένα «αυτό» σε ένα ζωντανό πράγμα που μας στηρίζει και μας βοηθά να περάσουμε σε δύσκολες στιγμές—σαν ένας καλός φίλος που είναι πάντα εκεί για εσάς. Η σχέση με τα φυτά με αυτόν τον τρόπο μας βοηθά να ασκούμε την αμοιβαιότητα. Οι σύμμαχοι υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον και είναι σημαντικό για εμάς να φροντίζουμε τα φυτά όπως αυτοί φροντίζουν εμάς. Είναι επιτακτική ανάγκη να είμαστε οι διαχειριστές της Γης και της φύσης, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να ευδοκιμεί (Miller, nd).

χέρι που κρατά βρώμη

Βότανα για να προετοιμάσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα για τον χειμώνα

Για να προετοιμάσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα για την εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης, είναι σημαντικό να εστιάσετε στη χρήση βοτάνων που αυξάνουν την ανοσία, αλλά και να συμπεριλάβετε φυτικούς συμμάχους που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες. Πολλοί άνθρωποι, ίσως ακόμα και εσείς, έχετε βιώσει από πρώτο χέρι τη σύνδεση μεταξύ του άγχους και του να αρρωστήσετε. Σύγχρονες επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν ότι το χρόνιο στρες μειώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Όσο μεγαλύτερο είναι το άγχος, τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωση της ανοσίας (Herbert, 1994).

Τα άτομα με υπερβολικό στρες τείνουν επίσης να κοιμούνται και να ασκούνται λιγότερο, να κάνουν περισσότερες ανθυγιεινές επιλογές τροφίμων και να καπνίζουν και να πίνουν περισσότερο, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτες προτείνουν επίσης ότι οι αρνητικές ψυχολογικές καταστάσεις όπως το άγχος και η κατάθλιψη μειώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα (Herbert, 1994). Ως εκ τούτου, η ενσωμάτωση βοτάνων που φυσικά βοηθούν στη μείωση του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης, μπορεί έμμεσα να βοηθήσει στην προετοιμασία του ανοσοποιητικού σας συστήματος για το χειμώνα, ενώ παράλληλα ενισχύει τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας.

Αντί να συζητάμε συχνά διαφημιζόμενα βότανα του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η εχινάκεια (Echinacea purpurea) και σκόρδο (​Allium sativum) που προορίζονται για την αντιμετώπιση οξέων ασθενειών όταν είστε ενεργά άρρωστοι, θα εξερευνήσουμε ισχυρούς φυτικούς συμμάχους όπως τα τονωτικά βότανα που λειτουργούν σε βαθύτερο επίπεδο, αντιμετωπίζοντας το χρόνιο στρες και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα με την πάροδο του χρόνου.

ρίζα astragalus σε τραπέζι

Αστράγαλος (Astragalus membranaceus) Ρίζα

Αυτό το βότανο χρησιμοποιείται συνήθως στην κινεζική ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια για να βοηθήσει στην προστασία και υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και στην πρόληψη κρυολογημάτων και λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Έχει αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και αντι-ιικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος (Astragalus, nd).

Το Astragalus ταξινομείται ως προσαρμογόνο, που σημαίνει ότι βοηθά στην προστασία του σώματος από διαφορετικούς τύπους στρες, συμπεριλαμβανομένου του σωματικού, ψυχικού και συναισθηματικού στρες (Astragalus, nd), αυξάνοντας έτσι την ικανότητα του σώματος να αντιμετωπίσει τις ασθένειες. Τα προσαρμογόνα βοηθούν το σώμα μας να προσαρμοστεί στο στρες ρυθμίζοντας τη βιολογική μας απόκριση σε αυτό. βότανα όπως ο αστράγαλος λειτουργούν ως ρυθμιστές του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας στην εξισορρόπηση της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος (Whitney, 2019). Ως εκ τούτου, ο αστράγαλος είναι ένας καταπληκτικός και δυναμικός σύμμαχος των φυτών για το χειμώνα γιατί βοηθά τόσο το ανοσοποιητικό όσο και το νευρικό σας σύστημα. Για μια ιδέα σχετικά με το πώς να εντάξετε τον αστράγαλο στη ρουτίνα σας με βότανα, ίσως θελήσετε να δοκιμάσετε αυτό Ζωμός Mushroom Immunity με Αστραγάλους και Καλέντουλα.

Μανιτάρι reishi που αναπτύσσεται στη φύση

Reishi (Ganoderma lucidum) Μανιτάρι

Τεχνικά, το reishi δεν είναι σύμμαχος των φυτών, αλλά ένα μανιτάρι. Υπάρχουν πολλά είδη που συχνά αναφέρονται ως reishi, όλα από το Γανόδερμα γένος – τα πιο κοινά στη Βόρεια Αμερική είναι Ganoderma lucidum και γανόδερμα tsugae. Αυτά τα δύο είδη μοιάζουν πολύ και μοιράζονται πολλά από τα ίδια οφέλη για την υγεία (Species spotlight: Reishi, 2021).

Αυτός ο σύμμαχος των μανιταριών έχει μακρά ιστορία χρήσης για ποικίλα οφέλη για την υγεία. δεν θα μπορέσουμε να τα καλύψουμε όλα σε βάθος εδώ. Συνήθως αναφέρεται ως το «μανιτάρι της αθανασίας» και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τις αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιικές του ιδιότητες, καθώς και για τις αντικαρκινικές και αντικαρκινικές του επιδράσεις (​​Wachtel-Galor et al., 2011).

Το Reishi θεωρείται ένα ισχυρό και ισχυρό προσαρμογόνο που μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος και του σώματός μας κατά τη διάρκεια του στρες (Whitney, 2019). Υπάρχουν αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τις ανοσοτροποποιητικές του ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά όταν ένα απειλητικό παθογόνο εισέρχεται στο σώμα (​​Wachtel-Galor et al., 2011). Οι ανοσοτροποποιητές λειτουργούν με δύο τρόπους: ενισχύουν το σύστημα όταν δυσκολεύεται και το περιορίζουν όταν είναι υπερδραστήριο (Species spotlight: Reishi, 2021).

Για ιδέες και συνταγές για το πώς να μαγειρέψετε με reishi και άλλα μανιτάρια, ρίξτε μια ματιά στην ανάρτησή μας, Μαγειρική με βρώσιμα μανιτάρια: Οδηγός για αρχάριους.

πεδίο από γαλακτώδεις κορυφές βρώμης

Γαλακτώδης Βρώμη (Avena sativa) Μπλούζες

Η γαλακτώδης βρώμη είναι πιο γνωστή για την ικανότητά της να θρέφει το νευρικό σύστημα. Αυτός ο σύμμαχος του φυτού είναι ένα τονωτικό τροφοθεραπευτικό, που σημαίνει ότι βοηθά στην αποκατάσταση της συνολικής λειτουργίας του νευρικού συστήματος όταν λαμβάνεται για μεγάλες χρονικές περιόδους (Saba, 2021). Ενώ η γαλακτώδης βρώμη μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει μια κρίση άγχους αυτή τη στιγμή, είναι περισσότερο γνωστή για την υποστήριξη εκείνων που βιώνουν χρόνιο στρες, βαθιά εξάντληση, υπερδιέγερση και υπερένταση (Saba, 2021).

Εκτός από το να καταπραΰνει το στρες και το άγχος, η γαλακτώδης βρώμη έχει τη φήμη ότι είναι εξαιρετικά θρεπτική. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C και Ε, εκτός από ψευδάργυρο, μαγγάνιο και μια σειρά από αμινοξέα (Saba, 2021). Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσετε το φυσικό σας σώμα υγιές και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εάν μπορείτε, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τις φρέσκες κορυφές γαλακτώδους βρώμης, τη μορφή που είναι η πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Η κορυφή του φυτού βρώμης έχει ανώριμους λοβούς σπόρων που απελευθερώνουν ένα υγρό που μοιάζει με γάλα όταν συμπιέζεται, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι είναι και οι δύο φρέσκοι και αρκετά ώριμοι ώστε να συγκομίζονται για πλήρη όφελος (Saba, 2021). Εάν δεν μπορείτε να βρείτε φρέσκες κορυφές, πιθανότατα θα μπορείτε να βρείτε γαλακτώδη βρώμη που διατηρήθηκε ενώ ήταν φρέσκια σε ένα βάμμα ή εκχύλισμα βοτάνων.

Για μια συνταγή που χρησιμοποιεί βρώμη, δείτε: Τσάι νεύρων με άχυρο βρώμης και κρανίο.

Το μούρο Schisandra φυτρώνει έξω

Σισάντρα (Schisandra chinensis) Μούρη

Το Schisandra έχει επίσης μακρά ιστορία χρήσης στην κινεζική ιατρική, παρόμοια με τον αστράγαλο. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολλών συμπτωμάτων κρυολογήματος και γρίπης, όπως ξηρό βήχα, θαμπή επιδερμίδα, κόπωση, επίπονη αναπνοή ή δύσπνοια και συνολική αδυναμία (Engels & Brinckmann, 2015).

Σύγχρονες φαρμακολογικές, ζωικές και κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η Schisandra έχει προσαρμογόνες, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντι-στρες, ενεργειακές και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες (Engels & Brinckmann, 2015).

Για πληροφορίες σχετικά με τη χρήση αυτού του βοτάνου, δείτε την ανάρτησή μας: Πώς να χρησιμοποιήσετε το Schisandra για το ήπαρ.

Θέματα Ασφαλείας

Συνιστάται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε βότανο, ειδικά εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Ελέγξτε με το γιατρό σας εάν λαμβάνετε επί του παρόντος συνταγογραφούμενα φάρμακα για πιθανές αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-βοτάνου. Επιπλέον, εάν έχετε αυτοάνοσα προβλήματα, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό όταν παίρνετε οποιοδήποτε βότανο που πιστεύεται ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Παρόλο που τα περισσότερα τονωτικά βότανα θεωρούνται ασφαλή, πολλοί επαγγελματίες υγείας συμβουλεύουν να μην χρησιμοποιείτε κανένα μεμονωμένο προσαρμογόνο βότανο για μεγάλες χρονικές περιόδους. Γενικά προτείνεται να κάνετε περιστροφή, καταναλώνοντας διαφορετικό προσαρμογόνο κάθε δύο μήνες (Astragalus, nd).

Κλείνοντας,

Πολλοί από εμάς θεωρούν ότι ο χειμώνας είναι η πιο δύσκολη εποχή, ειδικά για όσους ζουν σε μέρη όπου οι μέρες είναι πιο κρύες και πιο σκοτεινές. Οι σύμμαχοι των φυτών είναι σαν παλιοί φίλοι, πάντα έτοιμοι να σας κρατήσουν ψηλά και να σας βοηθήσουν στις πιο δύσκολες στιγμές σας. Η ενσωμάτωση τονωτικών βοτάνων που είναι προσαρμογόνα και ανοσοτροποποιητές είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προετοιμάσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα για καταστάσεις όπου το άγχος ή η ασθένεια μπορεί να είναι υψηλότερο. Ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της ζωής σε μια πανδημία, ποιος δεν θα ήθελε ένα φυτό σύμμαχο στο πλευρό του;

Για περισσότερα σχετικά με τη χρήση φυτικών συμμάχων για το χειμώνα:

Adaptogen Cherry Bites
Stay Calm Adaptogen Syrup με Ashwagandha και Eleuthero
Συνταγή με βοτανικά μπαχαρικά μήλου με κανέλα, χαμομήλι και αστράγαλο

Φυτέψτε συμμάχους για να προετοιμάσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα για το χειμώνα | Ακαδημία βοτάνων | Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε για διάφορους συμμάχους φυτών που θα σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα για τις πιο κρύες και σκοτεινές μέρες του χειμώνα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

„Αστράγαλος.“ (ν). Ανακτώνται από https://www.mountsinai.org/health-library/herb/astragalus

Engels, G., & Brinckmann, J. (2015). Σχισάντρα. HerbalGram: The Journal of the American Botanical Council, 106, 1-7. https://www.herbalgram.org/resources/herbalgram/issues/106/table-of-contents/hg106-herbpro-schisandra/

Herbert, Τ. (1994). Το άγχος και το ανοσοποιητικό σύστημα. Παγκόσμια Υγεία, (47)2, 4-5. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/326983/WH-1994-Mar-Apr-p4-5-eng.pdf

Miller, A. (nd). Φυτικό σύμμαχος: Μια αρχαία ιδέα για τον σύγχρονο άνθρωπο [Blog post]. Ανακτώνται από https://www.motherearthnews.com/nature-and-environment/plant-ally-for-modern-man-zbcvz1312

Saba, H. (2021). 3 τρόποι που λατρεύουμε να χρησιμοποιούμε γαλακτώδη βρώμη [Blog post]. Ανακτώνται από https://www.alpinebotanicals.com/blogs/news/3-ways-we-love-using-milky-oats

„Προσοχήν του είδους: Reishi.“ (2021). Ανακτώνται από https://northspore.com/blogs/the-black-trumpet/species-spotlight-reishi

Wachtel-Galor, S., Yuen, J., Buswell, JA, & Benzie, IFF (2011). Κεφάλαιο 9: Ganoderma lucidum (Lingzhi ή Reishi). Βοτανοθεραπεία: βιομοριακές και κλινικές πτυχές (2η έκδοση). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92757/

Whitney, A. (2019). Μανιτάρι Reishi: Τα οφέλη για την υγεία αυτού του μαγικού μύκητα [Blog post]. Ανακτώνται από https://www.eatthis.com/reishi-health-benefits/