Cilantro vs Culantro : Πώς διαφέρει το Culantro από το Cilantro;

Υπήρξε πολλή σύγχυση γύρω από κόλιαντρο εναντίον κουλάντρο. Αυτό δεν είναι πραγματικά περίεργο. Εκτός από το ότι έχουν σχεδόν παρόμοια ονόματα, αυτά τα δύο βότανα συνδέονται στενά μεταξύ τους. Λόγω των δυνατών τους γεύσεων, και τα δύο βότανα χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε διάφορα γαστρονομικά πιάτα.

Αν σκέφτεστε να τα μεγαλώσετε βότανα στο σπίτι, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις διαφορές μεταξύ τους. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις διαφορές μεταξύ κόλιαντρο και κουλάντρο.

Τι είναι το Cilantro;

Τι είναι το Cilantro

Πίστωση εικόνας: Marksvegplot

Το κόλιανδρο είναι ένα βότανο που λαμβάνεται από τα φρέσκα φύλλα του φυτού κόλιανδρου. Ανήκει στην οικογένεια του μαϊντανού και τα φύλλα του μοιάζουν με τον μαϊντανό, που φύεται σε μακριά και τρυφερά στελέχη.

Το κόλιανδρο είναι απαραίτητο συστατικό σε διάφορες συνταγές του Μεξικού, της Ινδίας, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Οι σπόροι του φυτού κόλιανδρου γίνονται ένα μπαχαρικό κόλιανδρο, το οποίο έχει μια εντελώς διαφορετική γεύση από τον κόλιανδρο. Οι ρίζες του είναι επίσης βρώσιμες και γίνονται μερικά πιάτα.

Πότε καλλιέργεια κόλιανδρου στο σπίτι, φροντίστε να του δίνετε πλήρες ηλιακό φως γιατί μπορεί να αναπτυχθεί εύκολα σε ζεστό καιρό. Μπορεί επίσης να ευδοκιμήσει καλά σε υγρό και καλά στραγγιζόμενο έδαφος.

Τι είναι το Culantro;

Τι είναι το Culantro

Πίστωση εικόνας: Cool Hardware

Το Culantro έχει κάπως παρόμοια γεύση και άρωμα με το κόλιανδρο. Ωστόσο, έχει πολύ πιο δυνατή γεύση, γι‘ αυτό και χρησιμοποιείται μόνο σε μικρή ποσότητα για το μαγείρεμα. Το culantro μεγαλώνει με τον ίδιο τρόπο όπως μαρούλι, με φύλλα που αναπτύσσονται γύρω από μια κεντρική ροζέτα. Μόλις φτάσει στην κορυφή της ανάπτυξής του, το φυτό culantro μπορεί να φτάσει το ένα πόδι σε ύψος. Τα φύλλα του μπορούν να φτάνουν έως και δύο ίντσες. Μερικές φορές, θα παράγει μπλε λουλούδια.

Το Culantro ανήκει στην οικογένεια των Apiaceae, μαζί με το σέλινο, τα καρότα, το παστινάκι και τον μαϊντανό. Είναι εγγενές στις τροπικές περιοχές της Αμερικής και των Δυτικών Ινδιών. Εκτός από μαγειρικές χρήσεις, το culantro χρησιμοποιείται επίσης για ιατρικούς σκοπούς. Το έντονο άρωμα και η γεύση των φύλλων του το καθιστούν δημοφιλές συστατικό μαγειρικής.

Ακριβώς όπως ο κόλιανδρος, το culantro μπορεί να ευδοκιμήσει καλά σε υγρό και καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Του αρέσει επίσης να αναπτύσσεται κάτω από τον ήλιο, αν και ορισμένοι καλλιεργητές βρίσκουν ότι το φυτό θα είναι πιο παραγωγικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αν καλλιεργείται κάτω από μερική σκιά.

Cilantro vs Culantro: Λεπτομερής σύγκριση

Το Culantro και το κόλιαντρο φαίνονται διαφορετικά. Ωστόσο, έχουν σχεδόν παρόμοια γεύση. Για να διακρίνετε το κόλιαντρο από το κουλάντρο, ακολουθεί μια λεπτομερής σύγκριση:

1. Φύλλα

Coriander vs Culantro

Πίστωση εικόνας: The Indian Med

Τα φύλλα του κόλιανδρου είναι μικρά και δαντελωτά, σχεδόν παρόμοια με τα φύλλα του μαϊντανού. Ωστόσο, τα φύλλα culantro είναι μακριά και αγκαθωτά, που μοιάζουν με φύλλα πικραλίδας. Τα φύλλα του κόλιανδρου είναι πιο σκληρά από τον κόλιαντρο.

2. Πολλαπλασιασμός

Τόσο ο κόλιανδρος όσο και ο κόλιανδρος μπορούν να καλλιεργηθούν από σπόρους. Ωστόσο, ως ετήσιο βότανο, ο κόλιανδρος δεν ριζώνει εύκολα από τα μοσχεύματα. Τα άνθη του culantro θα παράγουν σπόρους και οι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια νέων φυτών. Μπορεί να καλλιεργηθεί και από μοσχεύματα.

3. Συνθήκες καλλιέργειας

Ως ανθεκτικό φυτό, το culantro μπορεί να αναπτυχθεί σε κακές εδαφικές συνθήκες με λίγη ποσότητα λιπάσματος. Αλλά ο κόλιανδρος δεν είναι ανθεκτικό φυτό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να αναπτυχθεί, ειδικά στις τροπικές περιοχές. Μπορείτε να καλλιεργήσετε κόλιανδρο σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, αλλά το culantro ξεκινά συνήθως σε εσωτερικούς χώρους σε ένα θερμικό χαλάκι, καθώς θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να εξακριβωθεί εάν καλλιεργείται σε εξωτερικούς χώρους.

4. Λουλούδια

Coriander vs Culantro

Πίστωση εικόνας: Χρόνοι για τα οφέλη για την υγεία

Ακριβώς όπως τα φύλλα του, οι μίσχοι των λουλουδιών του culantro έχουν αγκάθια. Καθώς το φυτό ωριμάζει, αυτά τα αγκάθια θα γίνουν αρκετά αιχμηρά. Εν τω μεταξύ, ο κόλιανδρος παράγει λευκά λουλούδια που μοιάζουν με δαντέλα και έχουν μακριά στελέχη.

5. Κύκλος ζωής των φυτών

Μια άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ κόλιαντρο και κουλάντρο είναι ο κύκλος ζωής τους. Ο κόλιανδρος είναι ετήσιο φυτό, που σημαίνει ότι ολοκληρώνει έναν ολόκληρο κύκλο ζωής σε μια καλλιεργητική περίοδο πριν πεθάνει.

Από την άλλη, το culantro είναι διετές, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί ο βιολογικός κύκλος ζωής του.

6. Χρήσεις

Coriander vs Culantro

Πίστωση εικόνας: Όλες οι συνταγές

Δεδομένου ότι το culantro έχει πολύ πιο δυνατή γεύση, προστίθεται συχνά κατά τη διαδικασία μαγειρέματος του φαγητού. Σε ορισμένα μέρη, το culantro προστίθεται ως συστατικό σε σούπες και μαγειρευτά. Αλλά επειδή έχει έντονη γεύση, χρησιμοποιείται μόνο σε μικρότερες ποσότητες.

Από την άλλη πλευρά, ο κόλιανδρος χρησιμοποιείται συχνά ως γαρνιτούρα μετά το μαγείρεμα του φαγητού. Το βότανο πασπαλίζεται ή τοποθετείται πάνω από διάφορα πιάτα και είναι επίσης δημοφιλές συστατικό στις σαλάτες.

7. Γεύση

Αν και το άρωμα και η γεύση του κόλιανδρου και του κόλιανδρου είναι σχεδόν το ίδιο, το culantro έχει πολύ πιο δυνατή γεύση. Είναι επίσης πιο πικάντικο σε σύγκριση με τον κόλιαντρο. Μάλιστα, κάποιοι λένε ότι η γεύση του είναι δέκα φορές πιο δυνατή από τον κόλιανδρο.

Οφέλη για την υγεία του Culantro

Παρακάτω είναι μερικά από τα θέματα υγείας οφέλη του Culantro:

1. Εξαλείφει την κακή αναπνοή

Οφέλη του Culantro

Πίστωση εικόνας: Anderson Dental Lakeworth

Ακριβώς όπως ο μαϊντανός, το Culantro μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων σχετικά με την κακοσμία του στόματος. Το φρέσκο ​​άρωμα των φύλλων μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος και η περιεκτικότητα των φύλλων σε χλωροφύλλη έχει αποσμητική δράση. Για να χρησιμοποιήσετε το culantro για τη θεραπεία της κακής αναπνοής, απλώς μασήστε τα φρέσκα φύλλα μετά το φαγητό για να εξαλείψετε τις ενώσεις θείου που είναι υπεύθυνες για την πρόκληση κακοσμίας.

2. Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα

Η έρευνα δείχνει ότι τα φύλλα και οι μίσχοι του Culantro μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα στα ζώα. Έχει βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), η οποία ενθαρρύνει την υγιή λειτουργία του ήπατος και απελευθερώνει αποτελεσματικά τις ορμόνες ινσουλίνης. Για να επωφεληθείτε από το Culantro, απλά ψιλοκόψτε τα φύλλα ή ψιλοκόψτε τα. Στη συνέχεια, προσθέστε τα στις αγαπημένες σας σαλάτες ή smoothies.

3. Ανακουφίζει από το άσθμα

Οφέλη του Culantro

Πίστωση εικόνας: Πρωτεύουσα μαμά Νεμπράσκα

Το άσθμα είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει τους πνεύμονες. Είναι συνήθως κοινό σε άτομα που ζουν σε βιομηχανικές περιοχές, καθώς συχνά εκτίθενται σε σκόνη, βαρέα μέταλλα και τοξικά αέρια. Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι φυτικά φυτά όπως το Culantro μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του άσθματος και στη βελτίωση των ασθματικών καταστάσεων.

Οφέλη για την υγεία του κόλιανδρου

Παρακάτω είναι μερικά από τα οφέλη του κόλιανδρου για την υγεία:

1. Προστατέψτε την υγεία του εγκεφάλου

Τα οφέλη του κόλιανδρου

Πίστωση εικόνας: Leefy Organics

Αρκετές παθήσεις που σχετίζονται με τον εγκέφαλο, όπως το Αλτσχάιμερ και οι ασθένειες του Πάρκινσον συνδέονται με τη φλεγμονή. Το κόλιανδρο περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να σας προστατεύσουν από αυτές τις ασθένειες. ΕΝΑ μελέτη που έγινε σε ένα ποντίκι που τρέφονταν με φύλλα κόλιανδρου βρήκε ότι το φυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

2. Πλούσιο σε Αντιοξειδωτικά

Το κόλιανδρο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης που οφείλεται στις ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά του κόλιανδρου έχουν βρεθεί ότι καταπολεμούν τη φλεγμονή. Αυτές οι ενώσεις περιλαμβάνουν κερκετίνη, τερπινένιο και τοκοφερόλες, που λέγεται ότι έχουν αντικαρκινικές και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες.

3. Προωθήστε την καλύτερη πέψη

Τα οφέλη του κόλιανδρου

Πίστωση εικόνας: Περιοδικό Healthy

Έχει βρεθεί ότι το έλαιο που εξάγεται από τα φύλλα του κόλιανδρου μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση και την προώθηση ενός υγιούς εντέρου και της πέψης. Η μελέτη έγινε σε άτομα με IBS (Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου) και σε όσους έλαβαν φάρμακα που περιέχουν εκχυλίσματα κόλιανδρου έχουν αναφέρει σημαντική μείωση του κοιλιακού πόνου, του φουσκώματος και της δυσφορίας.

Συχνές ερωτήσεις

Ε1: Πότε πρέπει να χρησιμοποιείτε το Culantro και πότε πρέπει να χρησιμοποιείτε το Cilantro;

Δεδομένου ότι το culantro έχει πολύ πιο δυνατή γεύση από το κόλιανδρο, συνήθως προστίθεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος. Από την άλλη πλευρά, ο κόλιανδρος είναι πιο ευαίσθητος, επομένως προστίθεται στο φαγητό μόνο μετά το μαγείρεμα.

Ε2: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το Culantro με το Cilantro;

Ναι, μπορείτε να αντικαταστήσετε το Culantro με κόλιαντρο και αντίστροφα. Ωστόσο, δεδομένου ότι το culantro έχει ελαφρώς πιο δυνατή γεύση, πρέπει να προσαρμόσετε την ποσότητα των φύλλων Culantro που θα χρησιμοποιήσετε για να επιτύχετε την ίδια γεύση που μπορεί να δώσει ο κόλιανδρος.

Ε3: Πώς διατηρείτε φρέσκο ​​το Culantro;

Coriander vs Culantro

Πίστωση εικόνας: The Spruce Eats

Για να διατηρήσετε φρέσκα τα φύλλα Culantro, τυλίξτε τα σε χαρτί κουζίνας και βάλτε τα στο ψυγείο σε πλαστικές σακούλες ή φυλάξτε τα σε αεροστεγή δοχεία. Ξεπλύνετε τα φύλλα και στεγνώστε τα πριν τα χρησιμοποιήσετε για μαγείρεμα. Όταν αποθηκευτούν σωστά, μπορείτε να περιμένετε τα φύλλα Culantro να είναι καλά για έως και μια εβδομάδα.

Ε4: Μπορείτε να φάτε το Culantro Raw;

Σε αντίθεση με τον κόλιαντρο, το Culantro δεν καταναλώνεται συνήθως φρέσκο. Είναι πιο κατάλληλο για μαγείρεμα αφού η έντονη γεύση του μπορεί να βελτιώσει τη γεύση του φαγητού. Εάν χρησιμοποιείται σε σαλάτες, το culantro κόβεται συνήθως σε μικρά, λεπτά κομμάτια.

Ε5: Είναι ο κόλιανδρος και ο κόλιανδρος το ίδιο;

Αν και τόσο ο κόλιανδρος όσο και ο κόλιανδρος προέρχονται από το ίδιο φυτό, έχουν διαφορετικές γεύσεις και χρήσεις. Ο κόλιανδρος αναφέρεται στα φύλλα και τους μίσχους του φυτού κόλιανδρου. Μόλις το φυτό παράγει λουλούδια και μετατραπεί σε σπόρους, οι σπόροι μετατρέπονται σε μπαχαρικό κόλιανδρου.

Τελικές σκέψεις

Το Culantro μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλές όσο το κόλιανδρο, αλλά αυτό βότανο μπορεί επίσης να κάνει ένα πιάτο γευστικό, όπως και ο κόλιανδρος. Επειδή έχει πολύ έντονη γεύση, καλό είναι να το χρησιμοποιείτε με φειδώ. Επίσης, είναι καλύτερο να το προσθέτετε στο φαγητό ενώ ψήνεται, σε αντίθεση με τον κόλιανδρο που συνήθως προστίθεται στο τέλος.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό το άρθρο βοήθησε να σας δώσει μια ιδέα για τη διαφορά μεταξύ κόλιαντρο και κουλάντρο. Εάν δεν μπορείτε να αποφασίσετε ποιο βότανο θα καλλιεργήσετε, μπορείτε να επιλέξετε να καλλιεργήσετε και τα δύο φυτά.